Om

S*Marmor's Norska skogkatter

Fjärde katten

  SC S*Kronängens Triton, en svartsilver tigre färgad norsk skogkatt hane, född 2013-05-29. Jag hade av en händelse snubblat in på Kronängens hemsida och såg att de hade en hel kull med mycket söta silverfärgade kattungar. Tur för oss så var alla ännu inte bokade. Efter en del mailande och SMS:ande med uppfödaren Susanna så bestämdes ett datum då jag kunde bila ned till Göteborg för att hämta hem honom. Hemfärden gick i jamandetstecken, då Triton visade sig vara en mycket pratande katt.

Femte katten

  S*Fridalas Alfa. en svartsilver tabby-vit färgad norsk skogkatt hona, född 2014-03-26. När Triton blev könsmogen och  började närma sig ett år så bestämde jag mig att skaffa  en hona till honom som skulle komplementera honom men ändå ha den "looken" av skogias som jag gillar, med vikt på rak profil, bra trekant och välplacerade öron. Valet föll denna gång på den söta silver kattungen Alfa hos Gunnel Malmberg i Svalöv i Skåne. Det blev även denna gång en lång bil resa för att få hem henne.6:e katten

  S*Marmor's Delcatty, även kallad Della. Hon en svartsilvertigré färgad norsk skogkatt hona, född 2016-11-02. . Hon är efter SC S*Kronängens Triton och S*Fridalas Alfa. Hon är den första svartsilver färgade honan som har föds efter Triton och Alfa, och jag vill vara säker på att själv få behålla någon avkomma för avel med Tritons fina silver. Då Triton är fertil så har vi ingen möjlighet att själva behålla henne i vårt hem. Hon bor därför hos sin fodervärd Jenny Berggren, tillsammans med två andra skogis honor. Den ena honan är  Tritons moster  GIC SE*Holy Smoke's Blackheart (Sasou) och den andra är  SE*Utopia Nova Geisha. Jenny är ägare av S*Willow's uppfödning.


Kontakt uppgifter:

Lena Appelsved

Gustav Adolfsvägen 1B

141 32 Huddinge

08-6497838

lena.appelsved(a)gmail.com  • Huskatten Clintan 1987
  • Skogisen Ronja 1991
  • Skogisen Benjamin + syskon 1992
  • Skogisen Triton 2013
  • Skogisen Alfa 2014
  • Skogisen Delcatty 2016

Medlem hos:

Kurser:

PawPeds Grundkurs 1: Kattägande

PawPeds Grundkurs 2:

Kattuppfödning för nybörjare

PawPeds Grundkurs 3:

Kattuppfödning

Kattgenetik (2 dagar) - Föreläsare

Ylva Stockelberg, 1992.

Mina katter

Skogkattslingans kurser:

Varför gör katten så? (1/2 dag)

-Kattens behov och beteende.

-Hur får jag min katt att må bra?

-Vardagen genom kattens ögon


Kattsex (1 dag)

-Kattens fortplantning.

-Parning och dräktighet.

-Förlossning och förlossningshjälp.


Avel med framgång (2 dagar) med Ulrika Olsson

-Syfte och mål med din uppfödning.

-Val av avelsdjur.

-Tankar kring nedärvning.

-Värderingssytem för dina avelsdjur.

Första katten


Min första egna katt var en långhårig huskatt född 1987 i en kull på två i Albano industriområde norr om Stockholm. Han såg så cool ut att han fick namnet Clintan av min bror. Han var en mycket stor katt och följde gärna med på promenader. Satt ofta och väntade vid busshållplats tills vi kom hem igen om han hade följt med oss dit. Han blev kastrat och fick inga egna avkomma.


När jag sedan flyttade hemifrån 1990 så fick han bli kvar hemma då han hade blivit en aktiv utekatt. Mindre än ett år senare köpte jag istället den norska skogkatt flickan S*Tiliacée's Fenice, bruntigré till färgen av Kia Lindblad. Hon kallades sedan Ronja.Andra katten


 

Ronja, född 1991, var en mycket hög och lång skogkatt på ca 4,5 kg. När vi 1992 flyttade till en större lägenhet, så lät jag para henne med den mycket eleganta och mycket mörka bruntabby-vita hanen EC S*Solhuset's Sylvester, som jag träffade i Linköping på en kattutställning. Jag skaffade mig stamnamnet S*Marmor's, då jag bodde på Marmorgatan på Södermalm då jag köpte Ronja. Natten den 2:a November 1992 födde hon fyra kattungar. Betty Boop, en svart-vit hona och de tre killarna Benjamin, Bamse och Bernad alla tre bruntabby. Inga av kattungarna gick vidare till avel.

.

Tredje katten


Den mest speciella av kattungarna var Benjamin. Han var så social, snäll, modig, påhittig och lik sin pappa med sin mörka bruntabby färg. Fast jag inte hade tänkt att behålla någon kattunge, så kunde jag inte skilja mig från honom, så han fick bli kvar. Han och Bamse var de största i kattungarna i kullen,  tyvärr så hade jag ingen köksvåg i början, men vid 10  veckors ålder vägde han 1,7 kg och som vuxen vägde han  8 kg. Han var mycket hundlik i sitt beteende då han alltid ville vara med och sprang fram till ytterdörren då han gärna ville bli klappad av alla som kom hem till oss. Han blev även vän med en laborador som några vänner hade.

Han deltog på en kattutställning 1993 som kastrat i Upplands Väsby och  fick där bedömningen Ex 1. Efter det blev det inga fler utställningar. Många år senare, hösten 2010, fick han somna in efter en längre tid med jobbig sjukdom. Vi var några år efter detta kattlösa tills vi hösten 2013 till barns stora glädje köpte katten S*Kronängens Triton.


.